Suosikit

Kimpisen lukiossa pidetään ikkunat auki Eurooppaan

JULKAISTU 22.5.2023, 13.08

Kimpisen porukka Euroscolassa.

Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma -niminen opintojakso on hyvin suosittu Kimpisen lukiossa. Osana yhteiskuntaopin oppimäärää nuoret ovat kiinnostuneita oppimaan, mitä esimerkiksi globalisaatio ja turvallisuuspolitiikka pitävät sisällään ja mitä Euroopan unioni oikeasti tarkoittaa. Historian ja yhteiskuntaopin lehtorin Taina Sipiläinen-Veikkasen kokemuksen perusteella lukiolaiset ovat EU-myönteisiä sekä kansainvälisiä ja fiksuja: heille eurooppalaisuus tarkoittaa yhteisten asioiden ymmärtämistä ja vastuullisuutta. Ja he ovat valmiita myös osallistumaan yhteisiin asioihin.

– Meiltä on tänä keväänä ollut kaksikin porukkaa mukana EU-aiheisissa nuorten tapahtumissa, Sipiläinen-Veikkanen kertoo.

– Toinen oli Generation €uro, joka on euroalueen keskuspankkien vuosittain järjestämä kansainvälinen rahapolitiikka-aiheinen kilpailu toisen asteen opiskelijoille ja toinen Euroscola – Euroopan parlamentin kokous EU-jäsenmaiden nuorille.

Molemmat tapahtumat olivat osallistujille suuria elämyksiä ja opettivat paljon niin asiasisällöistä, ihmisistä kuin vuorovaikutuksestakin.

Kimpisen lukion joukkue ylsi Generation €uro -loppukilpailuun

Generation €uro -kilpailussa toisen asteen opiskelijat eri euromaista kisaavat talouden toiminnasta ja rahapolitiikan teemoista. Kilpailun tavoitteena on auttaa toisen asteen opiskelijoita ymmärtämään rahapolitiikkaa ja analysoimaan sen vaikutusta talouteen. Järjestäjämaiden keskuspankit vastaavat kansallisten kilpailujen järjestämisestä. Suomessa kilpailun järjestää Suomen Pankki.

– Kimpisen lukion joukkue, johon kuuluivat Auli Hongisto, Eemi Kinnunen, Topi Suurkuukka ja Tuomas Tahvanainen, läpäisi loistavasti kilpailun ensimmäisen vaiheen, joka oli monivalinnoista koostuva tietokilpailutehtävä, Sipiläinen-Veikkanen kertoo.

– Toiselle kierrokselle päässeiden joukkueiden tehtävänä oli valmistella lyhyt video Euroopan keskuspankin rahapoliittisesta päätöksestä. Meidän joukkueemme videossa esiintyivät Olli Rehnin, palkansaajan ja sijoittajan rooleihin paneutuneet nuoret. Videossa vilahti Christine Lagardekin.

Videon kohderyhmänä oli 15–19-vuotiaat nuoret, ja kohderyhmän huomioiminen oli yksi tehtävän arvostelukriteereistä. Kimpisen joukkue selvitti tiensä jatkoon tästäkin portaasta.

Suomen Pankin rahamuseossa järjestetyllä kolmannella eli kansallisella finaalikierroksella joukkueiden tehtävänä on pohtia paneelikeskustelussa Euroopan keskuspankin roolia ja ilmastonmuutosta sekä sitä, minkälaisia vaikutuksia niillä on nuorten omaan elämään. Paneelin jälkeen Suomen Pankin ekonomistit kysyivät vielä todella tiukkoja kysymyksiä. Kimpisen lukion joukkue ylsi Generation €uro -kilpailun finaaliin ja saavutti ensikertalaisena jaetun toisen sijan.

Euroscola on parlamenttisimulaattori

Euroscola on opiskelijoille järjestettävä työpäivä Euroopan Unionin Parlamentissa Strasbourgissa.

– Euroscolaan haluaa mukaan Suomesta monta koulua ja sen kustannuksista vastaa EU, Sipiläinen-Veikkanen sanoo.

– Opiskelijat työskentelivät päivän aikana muiden EU-maiden opiskelijoiden kanssa pohtien esimerkiksi tasa-arvokysymyksiä, tietenkin englanniksi.

Opettajan mielestä on äärettömän hienoa, että Kimpisen lukion 20 opiskelijaa ja kaksi opettajaa pääsivät mukaan, sillä matka opetti todella paljon parlamentin toiminnasta mutta myös muun muassa esiintymistaitoja ja argumentointia, sekä luonnollisesti monikulttuurista kanssakäymistä.

– Istuntoon valmistauduttiin huolella, Sipiläinen-Veikkanen kertoo.

– Nuoret eivät tienneet etukäteen, kuka heistä puolustaa esitettyjä kantoja ja kuka on vastaan, joten valmistautuminen oli tarpeen.

Opettaja on hyvillään siitä, että nuoret pääsevät mukaan oikeisiin tilanteisiin tutustumaan eurooppalaiseen yhteistyöhön.

– Se antaa parhaimmillaan ajatuksia ja perspektiiviä jopa tulevien opintojen ja uran suunnitteluun, hän sanoo.

– On tärkeää, että varsinkin nuorena katto on korkealla ja mahdollisuudet auki.

Lisätietoja:

Taina Sipiläinen-Veikkanen
taina.sipilainen-veikkanen@edu.lappeenranta.fi