Suosikit

Unelmapankki

Seurue puistossa ja ihminen temppuilemassa ylösalaisin puuta vasten.

Lappeenrannan kulttuuritoimi kutsuu kaupunkilaiset; taiteilijat, kulttuuritoimijat, yhdistykset, yrittäjät, asukas- ja kyläyhdistysten aktiivit toteuttamaan unelmia. Lue lisää ja inspiroidu asukkaiden ideoista ja lähde viemään unelmia eteenpäin. Lappeenranta Events -verkkosivustolta löytyy hyödyllistä tietoa tapahtumanjärjestäjille. Rohkeasti, yhdessä ja eteenpäin katsoen luomme unelmien Lappeenrantaa!

Asukkaiden unelmia

Kulttuurin unelmavuoden suunnittelussa on selvitetty kaupunkilaisten unelmia. Kulttuuriin ja taiteeseen liittyvät unelmat ovat suorastaan riemastuttavan monipuolisia ja yksilöllisiä. Unelmissa esiintyivät varmasti kaikki taiteenlajit. Ihmiset myös kertoivat silmät säihkyen, mitä kaikkea kulttuuritoimintaa Lappeenrannassa on, mihin he ovat osallistuneet. Vaikuttaakin jo siltä, että monia kulttuuriunelmia on jo toteutunut Lappeenrannassa. Vastaukset toimivat myös muistutuksena siitä, että erilaiset kulttuurin ja taiteen toimijat eivät ole yleisön silmissä kilpailuasemassa keskenään. Kulunut sanonta “jokaiselle jotakin” pitää kulttuurialalla paikkansa, monipuolisuus on rikkaus.

Joitakin toistuvia teemoja kuitenkin nousee esiin. Vastauksista voi päätellä, että ihmiset näkevät yhtenä isona kulttuurin ja taiteen merkityksenä yhteisöllisyyden luomisen, ja tätä potentiaalia ei ole Lappeenrannassa vielä täysimittaisesti hyödynnetty.

Eniten kaivataan yhteisöllisyyttä ruokkivia taideteoksia tai tapahtumia. Unelmoidaan, että taide valtaisi kaupungin kadut ja toisi värikkyyttä ja iloa ympäristöön. Yhteisöllisyyttä nostattavina keinoina mainittiin erityisesti osallistavat taideteokset, joissa kaupunkilaiset pääsisivät yhdessä tekemään jonkinlaisen värikkään teoksen julkiseen tilaan. Myös katutaide monissa muodoissaan sai kannatusta. Muraalit, kauniit graffitit, katumuusikot, muotokuvamaalarit ja pantomiimi piristäisivät kaupunkia. Matalan kynnyksen taide-elämyksiä toivottiin kovasti. Monet unelmoivat, että taiteeseen törmäisi useammin sattumalta ympäristössä.

Myös erilaisia ihmisiä yhdistäviä ja erilaisia taiteen ja kulttuurinmuotoja esitteleviä festivaaleja ja tapahtumia ideoitiin ahkerasti. Ruoka näyttelisi näissä tapahtumissa isoa roolia.

Useammalle vastaajalle tuli mieleen myös Saimaan tai luonnon hyödyntäminen taideteoksessa.

Sen lisäksi unelmoitiin mm. erilaisista patsaista, mielenterveys- ja päihderiippuvuusteemojen näkymisestä taiteessa, muotiin liittyvistä tapahtumista, vaatteiden suunnittelusta ja ompelusta harrastuksena, moottorisahaveistokilpailuista, queer-musikaalista, reiveistä, flashmobista ja monesta muusta.