Suosikit

Avoimeen kaupunkitilaan levittäytyviä kulttuuriunelmia

“Jotain yhteisiä taideteoksia, johon kaupunkilaiset vois liittyy silleen mukaan. Yhteisiä tekemisjuttuja, joku sellanen projekti, mihin vois vaan ohikulkijat jotenki liittyy pienellä kynnyksellä. Jotain sellaista yhteistä kaikkien kaupunkilaisten kesken, se voisi olla kivaa. Se voisi olla vaikka joku maalaus tai katutaideteos, ihan mistä vaan, jostain ajankohtaisesta aiheesta. “

“Myös katumusiikkia ja katutaidetta voisi tuoda tänne ihmisten keskelle, niinku vaikka muualla Euroopassa on pantomiimia. Että taide tuodaan ihmisten luokse, eikä kansan tarvi mennä sinne missä sitä taidetta on.”

“Mun mielestä meidän tiloja voisi käyttää paremmin hyväksi, että olis vaikka semmosia polkuja, jossa olis taideveistoksia, jota vois kokee. Sit siellä vois olla jotain liikuntaan liittyvää, joogaharjotuksia tai tälläisiä, että tavallaan yhdistää näitä. Siellä voisi olla lauluakin, että silleen ristiin eri juttuja. Miun mielestä tällästä ei vielä ole.”

“Täällähän yhteen aikaan yritettiin saada lapsia tekemään tohon (Sammontorille) maalausjuttuja, mutta se ei oikeen ottanut, mie en tiedä olisko täällä lapsia niin paljon täs ympäristössä. Mut tällä iäkkäämmällekin porukalle vois olla jotain tämmöstä käsillä tekemistä myöskin. Vaikka jotain katutaidetta.”

“Unelmien taideteos olisi joku tosi värikäs, valotaidetta, jossain täällä keskustassa tai Sataman alueella. Ite oon aina nauttinut näistä esim. Helsingissä ja Tampereella on näitä valoviikkoja.”

“Lisäisin Lappeenrantaan kaunista katutaidetta ja grafiitteja."

“No jossain vaiheessa ainakin mietin graffitien tekemistä, sitä oli joskus tarjolla, mutta en sitten päässyt tekemään silloin. Semmonen olis hauska kokeilla.”

“No mä voisin osallistua johonkin katutaiteeseen, voisin nimenomaan heitellä spray-maalia seiniin tai piirrellä katuihin, osallistua johonkin yhteiseen prokkikseen, et vaikka joku seinä yhessä maalataan, kaikki sais oman juttunsa.”

“Unelmien taideteos olis joku ulkona oleva juttu, jota voisi hyödyntää myös arkikäytössä. Se voisi olla jonkinlainen rakennelma, jossa voisi vaikka istua iltaa.”

“Unelmien taideteos olisi joku, joka olisi ulkona ja siihen voisi käyttää myös luontoa mukana, esimerkiksi kukkia.”

“Unelmien taideteos olisi semmonen, että kaikki kaupunkilaiset saisivat jalankuvansa vaikka nyt Satamatorille tai jonnekin vastaavaan, et nähtäis jotenkii. Tai sitten esimerkiks Marian aukio, et sinnehän jotain elävöittämään tarvittaisiin, sellaista mikä osallistaisi porukkaa, siinä voisi olla myös musaa, tanssia ja laulua.

Siellä voisi olla myös keikkoja! Muuallakin kun täällä Satamatorilla.”

“Unelmien taideteos olisi sellanen, mihin mahtuisi kaikki ihmisen tai kaikenlaisia ihmisiä. Olisi vaikka siistiä, jos olisi joku maalaus, jossa olisi kaikkii eri maalaustyylejä siinä yhdessä.”

“Mun mielestä joku semmonen valtavan kokonen Pride-henkinen muraali olisi hieno. Tossa keskustassa on niitä isoja rumia taloja, että vaikka semmosen seinään.”

“Katutaidetta, jossa olisi kaikenikäisiä, nuoria ja vanhoja mukana. Tykkään, kun tuolla on jo noita maalauksia jossakin.”

“Nyt esimerkiks Valtakatu on ihan hiljanen, miks sitä ei vois täyttää. Siellä voisi esimerkiks olla näitä muraaleja seinillä ja valotaidetta, semmosii niinkun jossain Taiteiden Yössä Helsingissä törmää. Siellä voi kilometrikaupalla kulkee ja aina tulee jotain uutta hauskaa.”

“Miusta noi muraalit on esimerkiks tosi hyvä. Ne antaa kyllä värikkyyttä noihin betoniseiniin. Ja esimerkiks noi Muikut tossa, miten hellyyttäviä, vaikka niin kovasta materiaalista tehtyjä. On kyllä tosi söpöjä!”

“Kaikesta eniten mie haluaisin olla mukana sellasessa taiteessa, tai olisi se sit tapahtumaa tai muuta, jossa kuvattaisiin sitä ihmisyyden moninaisuutta tai sitä kaikkea, mitä ihminen voi olla. Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta ja kehojen moninaisuutta ja jotenkin tämmösii vähemmistöasioita. Jotenkin niihin liittyviä juttuja.”

“Kyllä mie toivoisin niinku mahollisimman suuria. Esimerkiksi muraalit on miusta älyttömän hyvii vaikuttajia, koska ne ei voi niinku keneltäkään mennä ohi. Ja monet jää kuitenkin niitä sitten kadulla kattomaan ja niistä voi sit tulla paljonkin sitä puheenaihetta ja sellasta, mikä herättelee ajattelemaan. Ne on yleensä ollut sellasia, niissä kaupungeissa, missä oon niitä nähny, sellasia, että ei ainakaan oo huomaamatta ohi kävellyt.”

“Jos olis just jotain tällästä yhteisöllistä, että vaikka kaikki lappeenrantalaiset tekis yhdessä jonkun teoksen, niin se olisi sellanen, mihin varmasti osallistuisin! Mutta mie en osaa oikeen sanoo, että mie

en oo oikeen koskaan pitänyt itteeni hirveen sellasena taiteellisena tai minkään kulttuurin edesauttajana, mutta kyllä mie haluisin sit kuitenkin olla mukana, jos se olis mahollista.”

“Jotenkin ehkä mie toivoisin, että Lappeenrannan historiaa ja kulttuuria olisi vielä enemmän kaduilla nähtävissä. Että vaikka maassa maalauksia. Että ihan kuka tahansa ohikulkija kun vaan menee, niin sitä olis vaan tosi paljon sitä sellasta nähtävää. Jotenkin joskus tuntuu siltä, että et oo mikään taideharrastaja ja et mee kaikkiin gallerioihin, ku eipä nyt oo tultu käytyä. Mut jos sitä olis täällä niinku kaupungissa ympäriinsä, niin se olisi sellasta mukavaa, mistä mie tykkäisin. “

“Mitähän kaikkee sitä voisi kehitellä? Unelmien taideteos olisi joku tapahtuma, johon saataisiin paljon kaiken ikäisiä paikalle ja siellä voitaisiin sitten yhdessä tehdä joku maalaus, joka jäisi sitten tänne elämään ja kertoisi jotain tarinaa sitten. Varmaan joku sellanen valtavan iso juttu!”

“Lauritsalaan vaikka katumaalausta lapsille tai jotain muuta. Ja sit kun meillä on kaksi toria Luukkaan tori ja Lauritsalan tori, niin siellä pitäis olla jotain vipinää välillä. Yhteislauluu tai vaikka karaokea, mut se on justiin, et kuka sen järjestää, et kenel on äänentoistolaitteita. Ja sit tietenkin vois ottaa, tai olihan meil niinko Lauritsalan markkinat. Sit Lauritsala seura, Lauritsalan alueraadista ja asukasyhdistyksestä, et niitten kanssa vois ottaa. Ja sitten Lauritsala-talokin on, se on aika tyhjä ja se on kuulemma nyt museoviraston alaisena.”

“Dream artwork would be maybe some fountain, something unusual, something like a water fall, artificial waterfall from the top of the building. I think it would be a nice addition to the landscape.”

“Unelmien taideolisi joku metalliveistos, siinä olisi useamman väristä metallia. Siitä ilmastaisiin jotenkin tasa-arvoa ja rahaa. Se olisi ihan jäätävän kokoinen, yhtä iso kuin tuo kerrostalo. Sen voisi laittaa vaikka johonkin kuolleeseen pikkukuntaan, sen avulla saisi ehkä vähän turistivirtaa ja elämää.”

“Miulle on hirveen rakasta sellanen taide, mitä tehdään roskista ja jätteistä. Kierrätystaide. Se voisi olla semmoinen osallistava, mihin kaupunkilaiset voisivat tuoda omia juttujaan. Meillä on aika paljon sellasia tylsiä spotteja. Marian aukio tuossa Valtakadulla on aika tylsä tai sitten se Kaupungintalon aukio on aika kolkohko.”

“Voisihan olla myös joku ihmisiin liittyvä taideteos, että se olis tavallaan sellanen hetkellinen, että olisi erivärisiä vaatteita ja erikokoisia ihmisiä ja ne muodostaisi sitten vaikka jonkun semmosen kuvion. Niin, just joku sellanen yhteisöllinen, johon kaupunkilaiset voisi ite osallistua.”

“Satama - esim. taideteos voi olla kukkapenkki kesällä ja jääveistos talvella Sibeliuksen konsertot taustalla soiden - kuulokkeet. Ja edustatori Kaupungintalon edessä, Lappeen kirkon edusta. Ottaa myös kuvataide mukaan osallistavalla tavalla.”

“Marian aukion hyödyntäminen, elävöittäminen nuorten/ harrastajaryhmien pysyvillä tai vaihtuvilla teoksilla.”

“Kulttuuria ulos toreille ja turuille ympäri vuoden!”

“Yhteismusisointi ja yhteislaulu. Katumaalaus perheen kanssa, Yhteisötaide niin, että voisi jollain ohjeella tehdä oman osan esim. omalle pihalle / ikkunaan ja siitä muodostuisi kokonaisuus. Paikalliset lähitaideasiat :) (kaupunginosissa)”

“Unelmien Lappeenrannassa olisi yhteisöllisyyttä tukevia tapahtumia ja yhteisiä taideteoksia, johon osallistua omalla tekemisellä. Esimerkiksi Sataman valoissa oli sellainen teos, johon saattoi osallistua omatekemällä valolla tai lampunvarjostimella.”

“Kaipaan kaupunkikuvaan enemmän värejä, esim. rakennusten värikkyys, graffitit jne.