Suosikit

Uratarina - tiemestari Juha-Matti Kangasmäki

Tiemestarin tekemä työ näkyy kaupunkilaisille tieverkoston hyväkuntoisuutena ja tieliikenteen sujuvuutena. Teiden, päällysteiden ja ajoratamerkintöjen kunnossapitäminen vaatii huomattavan määrän monipuolista ahertamista. Tämän ansiosta yksikään tiemestari Juha-Matti Kangasmäen työpäivistä ei ole keskenään samanlainen.

Lappeenrannan kaupungilla työskentelee kolme tiemestaria, joiden vastuulla on teiden kunnossapidollinen ylläpitäminen. Töihin sisältyvät muun muassa teiden asfalttipäällysteiden korjaaminen, ajoratamerkinnät sekä talvisin lumitöiden ja liukkauden torjunnan organisointi. Tiemestari toimii edellä mainituissa tehtävissä töiden tilaajana ja työnjohtajana sekä valvoo töiden etenemistä.

Haasteet tekevät työstä mielenkiintoisen

Juha-Matti Kangasmäki on yksi Lappeenrannan kaupungin palveluksessa olevista tiemestareista. Hänellä oli jo tehtävässä aloittaessaan aiempaa kokemusta teiden kunnostamisesta, sillä hän oli tehnyt asfalttitöitä kymmenkunta vuotta ennen siirtymistä tiemestarin pestiin.

 – Tulin koulun kautta ensin työharjoitteluun ja ajattelin, että tämähän tarjoaa mukavasti uusia haasteita. Työ tuntui heti mielenkiintoiselta, sillä jokainen päivä on vähän erilainen, Kangasmäki kertoo.

Kangasmäkeä viehättääkin tiemestarin ammatissa se, miten päivät eivät toista itseään ja tarjolla on töitä, joissa pääsee hyödyntämään kykyjään ja osaamistaan monipuolisesti. Tilaisuuksia tähän on usein, sillä kaupunkilaisilta tulee runsaasti yhteydenottoja, joissa kaivataan apua joskus erikoisempiinkin tilanteisiin. Niiden asettamat haasteet ja asioiden selvittäminen parhain päin on mielekästä ja palkitsevaa.

 - Pystyn hyödyntämään päivittäisessä työssäni myös aiempaa kokemustani teiden kunnossapidosta ja asfaltointitöistä.

 - Töiden hoitamisen sujuvuuteen vaikuttaa merkittävästi sekin, että työporukkamme on ammattitaitoinen ja todella hyvin asiansa osaava, Kangasmäki toteaa.

Vaikka asfalttityöt ja niistä vastaaminen kiinnostavat Kangasmäkeä myös nykyisessä työssä, haluaa hän oppia aina tilaisuuden tullen uusia asioita. Antaahan monipuolinen ammattitaito hyvät eväät tiemestarin töiden sujuvalle suorittamiselle.

 – Haluan tehdä töitä, jotka eivät ole minulle entuudestaan tuttuja. Odotan jo talvea ja sen mukanaan tuomia lumitöitä, joista voin varmasti oppia uutta, Kangasmäki sanoo.

Rahankäyttö on suunniteltava tarkasti

Kangasmäen mielestä hyvin hoidettu tiemestarin työ on luonteeltaan pääosin sellaista, etteivät kaupunkilaiset sitä välttämättä edes huomaa. Tämä pätee etenkin teiden kunnossapitoon. Siinä töiden tekemättä jättäminen pantaisiin merkille hyvinkin nopeasti.

– Esimerkiksi lumitöiden tai teiden pintojen korjaamisen laiminlyönnillä olisi suuret vaikutukset kaupunkilaisten elämään; ne eivät varmasti jäisi huomiotta keneltäkään, Kangasmäki arvioi.

Työn tekee vaativaksi se, että tiemestarin vastuulla on sangen laaja alue. Se käsittää Lappeenrannan taajaman lisäksi myös Nuijamaan, Ylämaan, Joutsenon ja Rauhan alueet.

– On oltava koko ajan kartalla siitä, mitä missäkin tapahtuu, Kangasmäki sanoo.

Lisähaasteita töiden suorittamiselle asettaa tieverkoston ylläpitämiseen ja kunnostamiseen käytettävissä oleva rajallinen rahamäärä. Budjetin osoittaminen mahdollisimman järkevästi ja vaikuttavasti erilaisiin kohteisiin ja toimenpiteisiin edellyttää tarkkaa suunnittelua ja asioiden asettamista tärkeysjärjestykseen. Budjetissa pysymiseen tuo omat haasteensa ennalta arvaamattomat keliolosuhteet, kuten lumen määrä talvisin.

Lappeenrannan luonto on vastapaino työnteolle

Vapaa-ajallaan Juha-Matti Kangasmäki liikkuu ja ulkoilee ahkerasti luonnossa. Lappeenrannan upeat maisemat, puhdas lähiluonto ja kaikkina vuodenaikoina häkellyttävän kaunis Saimaa tarjoavat tähän verrattomat puitteet.

– Pyrin hakemaan tasapainoa elämääni liikkumalla mahdollisimman paljon ulkona, sillä suuri osa työstäni on toimistossa tai autossa istumista.

– Poluilla lenkkeilyä ja perheen kanssa metsässä liikkumista tulee harrastettua melkoisesti. Viihdyn myös jääkiekon parissa, sillä tapaan käydä pelaamassa Kisapuistossa kerran pari viikossa, Kangasmäki hymyilee.

Yksi Lappeenrannan suurimpia vahvuuksia asuinpaikkana onkin Kangasmäen mielestä se, miten kaupunki on juuri sopivan kokoinen ja luonto löytyy aina läheltä. Ulkoliikuntapaikkoja on tarjolla reilusti ja luonnosta nauttiminen on helppoa.

– Luonnon helmaan ei ole koskaan pitkä matka, riippumatta siitä, missä päin kaupunkia olet. Saimaa on pahaisen kivenheiton päässä ja metsään tai puistoon pääsee sukkelaan.

Luontoarvot ovat Kangasmäelle tärkeitä.

– Arvostan Lappeenrannassa suuresti myös sitä, miten täällä pyritään johdonmukaisesti ja päättäväisesti toimimaan ympäristöystävällisten arvojen ja tavoitteiden mukaisesti. Sillä on suuri merkitys luonnolle – ja meille kaikille.