Suosikit
Palvelu

Eläinsuojelu

Eläinsuojelulain valvontaa tekevät kunta sekä valtion viranomaiset, kuten poliisi. Lappeenrannan seudun ympäristötoimen valvontaeläinlääkäri valvoo yhdessä kunnaneläinlääkäreiden kanssa, että eläimiä hoidetaan, kohdellaan ja kuljetetaan eläinsuojelusäädösten mukaisesti.

Eläinsuojeluviranomaisella on oikeus tehdä epäilyyn perustuva eläinsuojelutarkastus, jos on aihetta epäillä eläintä hoidettavan tai kohdeltavan eläinsuojelulain vastaisesti. Tarkastuksesta seuraavat toimenpiteet määräytyvät sen mukaan, kuinka vakavista rikkomuksista on kyse. Epäilyyn perustuvat eläinsuojelutarkastukset tehdään pääsääntöisesti ennalta ilmoittamatta. Eläinsuojelutarkastusten yhteydessä ei kerrota ilmoituksen tekijän tietoja.

Viranomaiset tekevät eläinsuojelulain mukaisia tarkastuksia ilman epäilyäkin. Tarkastuksia tehdään vuosittain valvontasuunnitelman mukaisesti mm. ammattimaisiin eläintenpitopaikkoihin

Toimintaohje

Tee eläinsuojeluilmoitus, jos olet itse todennut tai epäilet näkemäsi perusteella eläinsuojelulain vastaista menettelyä.

Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren alueella voit tehdä ilmoituksen kaltoinkohdellusta eläimestä puhelimitse virka-aikana (arkisin klo 8-16) valvontaeläinlääkärille tai sähköpostilla ympäristötoimen kirjaamoon.

Virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin tee kiireellisessä eläinsuojeluasiassa ilmoitus päivystävälle eläinlääkärille tai poliisille.

Ilmoitukseen tarvittavat tiedot:

  • Kerro mahdollisimman tarkasti mistä eläimestä on kyse ja mikä eläimen tilanteessa aiheuttaa huolta
  • Ilmoittajan nimi (ilmoittajan tietoja ei luovuteta ilmoituksen kohteelle)
  • Ilmoittajan puhelinnumero ja sähköpostiosoite (mahdollisia lisätietoja varten)
  • Ilmoituksen kohde (eläimen omistaja tai haltija) ja tarkka osoite

Koirien haukkuminen tai muut vastaavat ympäristölle haittaa aiheuttavat asiat eivät yleensä ole eläinsuojeluasioita, eikä asiaan silloin sovelleta eläinsuojelulakia. Jos kyseessä on koirien haukkuminen tai muu järjestysongelma, pyri itse sopimaan asia häiriön aiheuttajan tai taloyhtiön kanssa. Tee ilmoitus järjestyslain rikkomuksesta tai eläimeen kohdistuvasta väkivallasta poliisille.

Maksullisuuden tiedot

Palvelu on ilmainen.

Palvelun tausta ja lainsäädäntö

Laki eläinten hyvinvoinnista 693/2023

https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20230693