Suosikit

Harrasteresepti otetaan käyttöön Lappeenrannassa

JULKAISTU 17.4.2024, 10.15

Lapsi potkii jalkapalloa jalkapallokentällä.

Lappeenrannassa otetaan käyttöön uusi harrasteresepti, joka tähtää lasten ja nuorten harrastustoiminnan edistämiseen. Työkalun avulla pyritään tavoittamaan ilman harrastusta olevat lapset ja nuoret.

Lappeenrannan nuorisotoimenjohtaja Kimmo Hölkki uskoo, että tilanteessa, jossa lapsella tai nuorella ei ole vielä yhtään harrastusta, mallin mukainen henkilökohtainen kontaktointi ja ohjaus voi olla vaikuttavampaa kuin yleinen harrastusmahdollisuuksien lisääminen.

– Etsivän harrastustoiminnan ja harrastereseptin kautta voimme yksilöllisesti kartoittaa, mistä syistä harrastusta ei ole vielä löytynyt. Mahdollisuuksien mukaan pystymme myös ratkomaan tällaisia haasteita, jotta harrastamisen aloittaminen onnistuisi.

 Harrastereseptiä on kokeiltu menestyksekkäästi muuallakin Suomessa.

– Esimerkiksi Rovaniemellä on käytössä harrasteresepti ja se on tuottanut hyviä tuloksia. Tämän lukuvuoden aikana siellä on tehty lähes 40 harrastusreseptiä ja noin 80 prosenttia harrastusresepteistä on johtanut uuden harrastuksen aloittamiseen, Hölkki iloitsee.

Harrasteresepti työkaluna ammattilaisille

Harrasteresepti on työkalu kaikkien lasten ja nuorten parissa työskenteleville. Kyseessä on verkkolomake, jonka esimerkiksi koulun terveydenhoitaja voi täyttää, mikäli katsoo sen olevan tarpeellista. Lomake ohjautuu suoraan Lappeenrannan kaupungin harrastekoordinaattori Oona Roiskolle, joka yhdessä lapsen ja tämän huoltajan kanssa pyrkii löytämään lapselle sopivan harrastuksen.

– Keskustelun jälkeen aikuinen soittaa aina lapsen tai nuoren huoltajalle ja kertoo harrastereseptistä sekä pyytää luvan sen tekemiseen. On hyvä muistaa, että reseptin tekeminen ei vielä sido lasta tai nuorta mihinkään.

– Lomakkeen tiedot menevät harrastekoordinaattorille eli minulle. Voin itse ottaa yhteyttä lapseen tai nuoreen tai pyytää koululla olevaa nuoriso-ohjaajaa tapaamaan hänet, Roisko jatkaa.

Lisätietoja:

Kimmo Hölkki, Lappeenrannan nuorisotoimenjohtaja
Puh. 040 015 4596, kimmo.holkki@lappeenranta.fi

Oona Roisko, nuorisotoimen koordinaattori
Puh. 040 660 8633, oona.roisko@lappeenranta.fi