Suosikit

Taiteen voima - yhden perheen tarina

Maalauksessa tummiin pukeutunut japanilainen geisha.

Taiteen voima – yhden perheen tarina

Lappeenrannan taidemuseo, 3.2. – 12.5.2024

 

Lappeenrannan taidemuseon Taiteen voima – yhden perheen tarina -näyttely esittelee taidemaalari, graafikko, piirtäjä Evald Okasin (1915–2011), joka on ollut merkittävä osa Viron taidehistoriaa yli 70 vuoden ajan. Oman luomistyönsä lisäksi Okas aloitti myös vahvan virolaisen taiteilijadynastian.

Kuvataiteilija Evald Okasin tuotanto on erittäin monipuolinen. Sen joukossa on monumentaalisia teoksia ja historiallisia sommitelmia, mutta myös vähäeleisiä, hillittyjä teoksia. Eri tyyleihin ja tekniikkoihin vaikutti voimakkaasti myös erityisesti 1960-luvulla tehdyt matkat eri puolille maailmaa. Teosten aiheina on usein nainen, mutta toisaalta myös urbaanit teollisuuslaitokset ja kaupunkiarkkitehtuuri. Lisäksi hän on tehnyt runsaasti muotokuvia. Näyttelyssä on mukana kaksi suurta Meidän perhe ryhmämuotokuvaa, joista toinen kuuluu Viron taidemuseon säätiön kokoelmaan ja toinen Viron Taiteilijoiden Liiton kokoelmaan.

Taidemaalarin uran on valinnut myös Evald Okasin vanhin tytär Mari Roosvalt (1945). Hän on ollut kokeilunhaluinen, aina uusiin taiteen suuntiin tutustuva tekijä, joka on tehnyt teoksiaan useilla eri tekniikoilla ja tyyleillä. 1990-luvun lopulta saakka hän on keskittynyt kollaasin eri mahdollisuuksiin sekä tekniikkana että sommitteluperiaatteena yhdistäen niihin öljy-, akryyli- ja akvarellivärejä. Mari Roosvaltin puolison Uno Roosvaltin (1941) monumentaalisten piirustusten aiheita ovat usein erilaiset motiivit Viron, Suomen, Irlannin, Skotlannin, Islannin ja Norjan luonnosta. Mari ja Uno Roosvalt ovat pitkään olleet virolaisen kuvataiteen tukijalkoja toimiessaan eri tehtävissä Viron taideakatemiassa ja taiteilijajärjestöissä.

Evald Okasin nuorempi tytär Kai Koppel (1952) lukeutuu Viron tunnetuimpiin lasitaiteilijoihin. Hänen teoksensa ovat syntyneet jo 1980-luvulta lähtien lasinpuhallustekniikalla. Hän oli vuonna 1992 perustamassa Tallinnan vanhaan kaupunkiin Katariina käik -käytävälle studiota, jossa hänellä on nykyisin lasisulatusuuni, työpaja ja myymälä. Kai Koppelin nuorempi tytär Mara Ljutjuk (1978) on taidemaalari. Hänen maalauksensa ovat suuria, suhteellisen yksinkertaisia, ja ne pyrkivät ohjaamaan katsojan oman sisimpänsä henkiseen ja fyysiseen tutkimiseen. Voisi sanoa, että hän edustaa nuoremman sukupolven paluuta maalaustaiteeseen Viron taiteen myrskyisän 1990-luvun jälkeen. Kai Koppelin vanhempi tytär Üla Koppel (1976) on arkkitehti ja hän on toiminut Taiteen voima -näyttelyn näyttelysuunnittelijana.

Taiteilijasuvulla on Haapsalun kaupungissa Evald Okas Museo, jossa on järjestetty näyttelyitä ja työpajoja jo 20 vuotta. Lappeenrannan taidemuseon näyttely on toteutettu yhteistyössä Tuglas-seuran kanssa. Seura on Suomen vanhin ja suurin Viro-seura.

Kuva: Evald Okas, Näyttelijän muotokuva, 1963, öljy kankaalle, kuva S. Stepaško