Suosikit

Kirjaston Henki tutuksi kaupunkilaisille – näe kirjaston maskotti esimerkiksi Lasten Lauantaissa 23.3. Lappeenrannan pääkirjastolla

JULKAISTU 19.3.2024, 12.20

Kirjaston maskotti Lappeenrannan pääkirjastossa.

Monissa paikoissa on oma erityinen henkensä. Lapsuuden kodissa oli tietty henki, samoin kuin tärkeiden tapahtumien syntysijoilla. Henki syntyy muistoista, tuoksuista ja äänistä. Se voi kehittyä myös oman mielikuvituksen rajattomissa syvyyksissä.

Myös kirjastossa on oma henki. Mistä se syntyy – onko se kirjoissa itsessään? Niiden sisältämissä tarinoissa ja kohtaloissa vai pölyssä, joka muodostuu kirjan pintaan ajan kuluessa ja joka on saattanut päästä karkuun, kun kirjoja siirrellään. 

Me lappeenrantalaiset aistimme oman kirjastomme hengen, mutta miltä se oikein näyttää?

Asiaa selvittämään ryhtynyt nukketeatteritaiteilija Satu Kivistö on nyt luonut Lappeenrannan kirjastolle Kirjaston Hengen, oman maskotin. Kirjaston Henki seikkailee mukana kirjastossa, kirjoissa, ihmisten ja hyllyjen välissä.

Hengen luomiseksi on aiemmin järjestetty useita Kirjaston Henki -taidetyöpajoja kirjaston kävijöille – lapsille, aikuisille, nuorille sekä koko kirjaston henkilökunnalle. Työpajoissa mielikuviteltiin yhdessä sitä, millainen Henki on. Kivistön ohjeistuksen mukaan työpajoissa piirrettiin myös silmät kiinni kierrellen ja kaarrellen viivaa paperille – näin alkoi muodostua muotoja, joista etsittiin Hengelle sopivaa ilmentymää. Sai myös piirtää Hengen sellaisena, kuin sen kuvittelee. Piirtäminen tapahtui Kivistön kirjoittaman Kirjaston Henki -tarinan pohjalta; tarina on luettavissa pääkirjastolla Kirjaston Hengen yhteydessä. Hahmon tarinaa on myös esitetty nukketeatterikiertueella keväällä 2023. Kirjaston Henki, kirjaston maskotti, on syntynyt Liikekeskuksen lemmikki -hankkeessa.

Työpajoissa syntyneen materiaalin pohjalta Kivistö piirsi aikanaan hahmosta luonnoksia ja nyt pääsemme näkemään Kirjaston Hengen lopullisessa muodossaan: lauantaina 23.3. pääkirjastolla vietettävässä Lasten Lauantaissa Henki on näyttävästi esillä, ja yleisö saa vihdoin tavata tämän monien tarinoiden kyllästämän hahmon.

Hankevastaava, pääkirjaston palvelupäällikkö Sanna Ahola riemuitsee Hengen valmistumisesta:

– Kirjaston Henki on esittäytynyt meille, kirjaston henkilökunnalle, ja nyt on hienoa päästä esittelemään hahmo myös kirjaston kävijöille, jotka ovat itsekin olleet mukana sen luomisessa.

Lasten lauantain ohjelma:

  • klo 10 ja 13 Iriksessä kirjaston oma nukketeatteri Hattara esittää: Kevätsatu
  • klo 11 Ollissa Satuseikkailu Muurikki ja metsän väki
  • klo 13–14.30 Ollissa Keväinen askartelupaja

Lisätietoja:

Pääkirjaston palvelupäällikkö, hankevastaava Sanna Ahola
sanna.ahola@lappeenranta.fi
puh. 040 648 3074