Suosikit

Lauritsalan uusi koulu otetaan käyttöön tammikuussa

JULKAISTU 14.3.2022, 12.46

Lauritsalan uusi koulu on viimeistelyä vailla valmis. Kohde luovutettiin Lappeenrannan kaupungille viikon 49 alussa ja oppilaat aloittavat tammikuussa uudessa koulussa. Koulun pihatyöt tehdään valmiiksi tulevan kesän aikana. Uusi koulu on suunniteltu lasten ja nuorten käyttöön monipuoliseksi, nykyaikaiseksi tilaksi.

Tammikuussa 2022 oppilaat pääsevät aloittamaan lukukauden Lauritsalan uudessa koulussa. Uutta koulua aloitettiin rakentamaan maaliskuussa 2020 ja se on nyt viimeistelyä vailla valmis.
Rakentaja YIT luovutti kohteen ti 7.12. Lappeenrannan kaupungille. Kohteen otti vastaan Lappeenrannan Toimitilat (LATO). Luovutukseen jälkeen kohde muuttuu työmaasta kiinteistöksi.

Joulukuun aikana kouluun tehdään vielä irtokalusteita ja tehdään viimeistelytöitä, jotta oppilaat pääsevät aloittamaan tammikuussa valmiissa tiloissa.

Lauritsalan koulun portaikkoa sisätiloissa.

Valoisa ja moderni koulu on suunniteltu monikäyttöiseksi

Lauritsalassa on nyt moderni koulu, joka kunnioittaa ympäristöä sekä alueen perinteitä. Koulu on mitoitettu 680 perusopetuksessa olevalle 1.–9.-luokan oppilaalle sekä 72 esiopetuksessa olevalle oppilaalle.

– Koulun tilojen suunnittelussa ja rakentamisessa on hyödynnetty vanhoja hyviksi koettuja ratkaisuja yhdistettynä nykyajan oppeihin, kertoo YIT:n työnjohtaja Heikki Inkinen.

Sisustusmateriaaleissa näkyy selkeä skandinaavinen tyyli. Tilat ovat avarat ja valoisat, ja puuta on käytetty paljon. Uusi koulu on suunniteltu käytettävyys edellä.

– Esimerkiksi kotitalousluokka on todella nykyaikainen. Keittiökoneet on integroitu ja luokasta löytyy tasoja, joiden korkeutta voi säädellä. Tämä on hyvä esimerkiksi pyörätuolissa istuville oppilaille, Inkinen kertoo.

Lauritsalan koulun rehtori Jukka Mielikäinen näkee, että uusi koulu on ennen kaikkea lasten ja nuorten talo.

Esikoulu- ja opetustoiminnan lisäksi uusia tiloja käyttääkin iltaisin ja viikonloppuisin esimerkiksi Lappeenrannan kaupungin nuorisotoimi. Lauritsalatalon nuorisotilatoiminta siirtyy koululle kokonaisuudessaan.

Lauritsalan koulun ulkoseinää.

Syksyn aikana on tehty laadullisia tarkastuksia

Viimeisten kuukausien aikana kohteessa on pääasiassa tehty laadullista tarkastusta ja siitä aiheutuvia toimenpiteitä.

– Luovutuksen yhteydessä suoritettiin vastaanottotarkastus, jossa varmistettiin, että kohde on tehty sopimuksen mukaisesti, kertoo YIT:n Heikki Inkinen.

Laadullinen tarkastus kattaa esimerkiksi pintojen tarkastukset, suunnitteluratkaisutarkastukset ja toiminnalliset tarkastukset.

– Tämän lisäksi tarkastetaan järjestelmät, eli toimivatko esimerkiksi sähköt, valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto kuten on tarkoitettu, Inkinen selvittää.

Elinkaarimalli takaa turvallisen ja terveellisen koulun myös tulevaisuudessa

Lappeenrannan kaupunki on tilannut kohteen elinkaarimallina. YIT luo siis kouluun turvalliset ja terveelliset tilat ja varmistaa, että ne pysyvät jatkossakin sellaisina.

– Kohteen rakentaja YIT ylläpitää kiinteistöä sovitun ajan ja järjestää koululle esimerkiksi huoltoliikkeen sekä valvoo tämän toimintaa. Ylläpitoon voi kuulua esimerkiksi piha-alueiden auraus ja hiekoitus, kiinteistön siivous, laitteistojen huolto sekä ongelmatilanteisiin reagointia, Inkinen selittää.

Keväällä aloitetaan pihatyöt ja seurataan käyttöönottoa
Keväällä Lauritsalan koulun pihalta puretaan pois parakkikoulu, jotta pihatyöt voidaan aloittaa. Pihalle on tulossa muun muassa leikki- ja pelikenttiä.

– Piha-alueiden rakentamisen jälkeen saadaan koulun alueella lopulliset valaistukset, asfaltoinnit ja harrastusalueet käyttöön kesän aikana, sanoo Inkinen.

Vuoden vaihteessa luvassa on myös uuden tilan käyttöönoton seuraaminen.

Mielikäinen kertookin, että koulu tarkkailee keväällä muun muassa liikennejärjestelyjen ja ruokalan käytön sujuvuutta. Mahdollisista muutoksista järjestelyihin tiedotetaan huoltajia.

– Kaikki mahdollinen on yritetty miettiä etukäteen, mutta vasta käytäntö näyttää, miten suunnitelmat toimivat. Nyt kaikilta toivotaan joustavuutta ja kärsivällisyyttä tulevalle keväälle, jotta saamme uuden, hienon koulumme toiminnan käyntiin, Mielikäinen sanoo.

Tammikuussa 4.1. klo 16–20 järjestetään avoimet ovet, jolloin asukkaat pääsevät tutustumaan Lauritsalan uuteen kouluun.

Lisätiedot:

Heikki Inkinen
Työnjohtaja – YIT
heikki.inkinen@yit.fi

Jukka Mielikäinen
Rehtori – Lauritsalan koulu
jukka.mielikainen@edu.lappeenranta.fi