Suosikit

Motoristit koulukiusaamista vastaan -tapahtuma järjestetään keskiviikkona 30.8. Lauritsalan koululla

JULKAISTU 25.8.2023, 10.45

Lauritsalan koulussa järjestetään Motoristit koulukiusaamista vastaan -tapahtuma keskiviikkona 30.8. Motoristit ajavat kohti Lauritsalaa ABC Viipurinportin suunnalta ja saapuvat letkassa koulun pihalle noin klo 12.15, jolloin koulun väki on heitä vastassa piha-alueella. Pihalta 7.–9.-luokkalaiset siirtyvät opettajien johdolla salitapahtumaan, johon sisältyy puheosuus ja taikuriesitys.

Motoristit koulukiusaamista vastaan (MKKV) on lähes kymmenen vuotta kiusaamista vastaan toiminut yhdistys. Yhdistys sai alkunsa, kun joukko motoristeja kutsui koolle muita asiasta kiinnostuneita moottoripyöräilijöitä. Yhteisö ottaa kantaa koulukiusaamista vastaan ajamalla yhdessä kouluille puhumaan kiusaamiseen liittyvistä asioista.

Tapahtuma järjestetään kaupunkilaisen aloitteesta

Lappeenrannan Motoristit koulukiusaamista vastaan -tapahtuma on saanut idean Lappeenrannan kaupungin asukkaan toimesta. Lappeenrantalainen Mammu Tuunanen on seurannut Motoristit koulukiusaamista vastaan ry:n toimintaa sosiaalisessa mediassa useamman vuoden ajan.

– MKKV:n Ari Santaharju on ollut minun Facebook-kaverini muutaman vuoden ajan ja olen tiiviisti seurannut heidän toimintaansa.

Halu tapahtuman järjestämisen taustalla on Tuunasta syvästi koskettanut uutinen muutaman vuoden takaa.

– Vuoden 2022 kesäkuun alussa Lappeenrannassa 15-vuotias poika oli hyppäämässä rautatieaseman luona sillalta koulukiusaamisen takia. Juttelimme Santaharjun kanssa tästä tapauksesta ja silloin sanoin hänelle, että heidän pitäisi tulla tänne. Hän vastasi, että tulevat, jos heidät kutsutaan, Tuunanen muistelee.

Tapahtuman järjestäminen ei ollutkaan ihan niin helppoa kuin Tuunanen oli ajatellut, mutta hän pisti kuitenkin pyörät pyörimään. Hän pyysi kouluilta apuja, että joku ottaisi yhteyttä järjestöön ja pyytäisi motoristit luennoimaan. Nyt tapahtuma vihdoin järjestetään, ja se on Tuunaselle sydämen asia.

– Mikään ei ole niin tärkeää kuin lasten ja nuorten hyvinvointi, Tuunanen korostaa.

Lauritsalan koulu kokee tapahtuman merkityksellisenä kiusaamisen vastaisessa työssä

Kaupungin asukkaan oltua yhteydessä Lauritsalan kouluun, koulun väki perehtyi asiaan ja yhteistyö MKKV:n kanssa tuntui hyvältä idealta. Lauritsalan koulun rehtori Santtu Peltomaa korostaakin tapahtumien merkitystä kiusaamisen vastaisessa työssä.

– Kaikki tapahtumat, jotka tukevat koulukiusaamisen vastaista työtä ja sitä, että kiusaamiseen puuttuminen nostetaan oppilaiden huomioon, ovat tärkeitä.

–  MKKV:n saapuminen koululle on varmasti oppilaiden huomion ja kiinnostuksen herättävä. Moni yläkouluikäinen on erittäin kiinnostunut mopoista, ja sen vuoksi moottoripyörällä saapuvat vierailijat saavat heidät todennäköisesti kiinnostumaan myös kiusaamisen vastaisesta sanomasta, jonka he mukanaan tuovat.

– Käsitykseni mukaan MKKV:n jäsenet kertovat myös avun antamisesta ja toisista huolehtimisesta, jota heidän yhteisönsä toteuttaa tien päällä täysin tuntemattomienkin avuntarvitsijoiden kohdalla. Tämä jos mikä on arvokas sanoma ja viesti meidän nuorillemme, Peltomaa jatkaa.

Lauritsalan koulu haluaa jatkuvasti kehittää kiusaamisen vastaista työtä ja MKKV:n vierailu onkin yksi hieno teko kaiken muun työn rinnalla.

–  Odotan mielenkiinnolla MKKV:n vierailua ja millaista keskustelua se yläkouluikäisten keskuudessa herättää. Lauritsalan koulun kiusaamisen vastainen työ ei kuitenkaan jää vain tähän yksittäiseen vierailuun, vaan se jatkuu meillä arjen työnä ja toistuvana asian esille nostamisena läpi lukuvuoden, Peltomaa kertoo.

Koulukiusaamisen ja lainvastaisten tekojen ennaltaehkäisevä työ Lappeenrannassa

Lappeenrannan kaupunki toteuttaa yhdessä koulujen ja monien muidenkin toimijoiden kanssa koulukiusaamisen ja lainvastaisten tekojen ennaltaehkäisevää työtä. Yksi tärkeimmistä työkaluista tähän on Lappeenrannan perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma, joka sisältää myös suunnitelman kiusaamista vastaan. Lappeenrannan kaupungin opetustoimen opetuspäällikkö Heidi Laari korostaakin yhtenäisen suunnitelman merkitystä kiusaamisen ennaltaehkäisevässä työssä.

– Kiusaamisen vastainen suunnitelma on osa opiskeluhuoltosuunnitelmaa, joka on kaikille kouluille yhteinen malli. Ennen kouluilla on ollut paljon erilaisia toimintamalleja kiusaamisen ennaltaehkäisyssä, mutta nyt olemme saaneet yhtenäistettyä toimintamallia.

– Täytyy muistaa, että ennaltaehkäisy ei ole pelkästään puuttumista, vaan tietoisuuden lisääminen on erityisen tärkeä osa ennaltaehkäisevää työtä. Tämän vuoksi opiskeluhuoltosuunnitelmaan on kirjattu myös kiusaamisen määritelmä, jotta kaikilla on yhteinen käsitys siitä mitä kiusaaminen on.

Erityisen tärkeää ennaltaehkäisevässä työssä on pitää huolta siitä, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on koulussa turvallisuuden tunne.

– Toimintakulttuuri, joka tukee yhteisöllisyyttä, vuorovaikutteisuutta ja osallistumista on tärkeä osa turvallisuuden tunteen lisäämisessä kouluympäristössä, Laari jatkaa.

–  Kouluilla on kiusaamiseen puuttumiseen yhteinen toimintamalli, johon kuuluu useampia vaiheita. Kiusaamisen käsittely aloitetaan selvityskeskustelulla, joka kirjataan Wilmassa, sitten sovitaan seurannasta ja seurantaa tehdään loppumiseen saakka – kaikki toimet kirjataan.

Toimintamallit ja ohjeistukset ovat kiusaamisen vastaisessa työssä myös sen takia, että kiusaaminen voi olla myös rikos – kiusaamiseksi kutsutut lainvastaiset teot ovat tahallisia tekoja, jotka täyttävät jonkin rikoksen tunnusmerkistön. Kiusaamisen ennaltaehkäisevä työn rinnalla on siis myös lainvastaisten tekojen ennaltaehkäisy.

– Kouluilla on kurinpitoon ohjeet, jotka löytyvät myös lainvastaisten tekojen toimintamallista. Yhteinen ymmärrys on tässäkin ytimessä – kaikilla on tieto siitä, mitä teoista seuraa, Laari korostaa.

Lappeenrannassa oppilaille välitetään tietoa kiusaamisesta monien muidenkin keinojen avulla. Koulun tehtävänä on jalkauttaa eri suunnitelmat ja toimintamallit henkilökunnalle ja oppilaille. Tämän lisäksi Lappeenrannassa on paljon eri toimijoita, jotka tekevät myös työtä tietoisuuden lisäämisessä – toimijat järjestävät erilaisia tapahtumia ja esimerkiksi valokuvanäyttelyitä.

Lisätietoja: 

Santtu Peltomaa, Lauritsalan koulun rehtori
santtu.peltomaa@edu.lappeenranta.fi 
Puh. 040 553 7578

Heidi Laari, opetuspäällikkö
heidi.laari@edu.lappeenranta.fi 
Puh. 040 159 5488