Suosikit

Saimaan ruoka- ja kulttuurimatkailun juhlavuoden avajaiset kutsuu kaikki mukaan Lappeenrantaan

JULKAISTU 23.1.2024, 14.19

Saimaan gastronomian juhlavuotta vietetään koko kuluvan vuoden ajan Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa.

LappeenrantaFI/Kulttuuri ja liikunta/3 Visit Karelia Harri Tarvainen.png

Taste Saimaan juhlavuoden avajaisviikonloppu on 2.–4.2.2024 Lappeenrannassa. Eri puolilla kaupunkia on luvassa hienoja kulttuuria ja ruokaa yhdistäviä elämyksiä ja tapahtumia, jotka kutsuvat kokemaan Saimaata kaikin aistein. 

- Saimaan ruuan ja kulttuurin juhlavuosi käynnistyy monipuolisen ohjelman kera Lappeenrannassa. Kansainvälisten vieraiden ohella toivon meidän kaikkien lähtevän liikkeelle avoimiin tilaisuuksiin ja tutustumaan mielenkiintoiseen seminaari ja tapahtumatarjontaan kuten paikallisen ruokahistorian kierrokselle. Ruoan yhdistäminen tapahtumaan tai vierailukokemukseen tuo lisäarvoa niin kävijälle kuin kohteelle ja ennen kaikkea alueen yrityksille, toteaa Mirka Rahman, Lappeenrannan matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja.

Perjantaina kaikille avoin seminaari ja palkitsemisgaala

Viikonlopun käynnistää perjantaina Kehruuhuoneella järjestettävä kaikille avoin Juhlavuoden avajaisseminaari, jonka puhujina ovat muun muassa hankejohtaja Sari Kaasinen, suurlähettiläs Paula Parviainen Ulkoministeriöstä, IGCAT-verkoston presidentti Diane Dodd, työelämäprofessori Sami Sykkö LUT-yliopistosta ja ruokamatkailun asiantuntija Kristiina Adamsson Haaga-Heliasta. Kansainvälisiä puhujia on lisäksi Kataloniasta ja Sisiliasta.

Seminaarin aloittavan suomenkielisen osion teemana on Saimaa kaikilla aisteilla: ruuan, kulttuurin ja perinteiden herkullinen liitto. Englanninkielisen osion teemana on Power of International Cooperation. Seminaari on avoin kaikille teemasta kiinnostuneille ja siihen tulee ilmoittautua Taste Saimaan verkkosivun kautta.

Perjantai-illan päättää klo 18 alkava IGCAT-organisaation kansainvälinen Top Websites for Foodie Travelers 2024 -kilpailun palkitsemisgaala. International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) myöntää vuosittain palkinnon parhaille verkkosivustoille, jotka tarjoavat ainutlaatuisia luovia, kulttuurisia ja gastronomisia kokemuksia eri puolilla maailmaa. Paikkojen rajatun määrän vuoksi myös tähän tilaisuuteen tulee ilmoittautua Taste Saimaan verkkosivuilta

Tapahtumien kirjo eri puolilla kaupunkia 

Lauantaina Lappeenrannan ravintoloissa ja kahviloissa on mahdollisuus nauttia erilaisia maisteluannoksia ja Taste Saimaa -herkkupaloja. Lappeenrannan satamaan talviviikonlopuiksi nouseva Talvisatama-tapahtuma tarjoaa ohjelmaa ja tekemistä koko perheelle; satamassa on lumiliukumäki, jäällä kulkeva yhteiskäyttöreitti ja välinevuokrausta. Talvisataman tarjonta löytyy kokonaisuudessaan verkosta: lappeenrantaevents.fi/talvisatama.

Lappeenrantaan ja kaupungin ruokahistoriaan pääsee tutustumaan ”Aikamatkalla makujen maailmassa” 
-kierroksella la 3.2. klo 12–13. Kierroksen lähtöpaikka sataman tullirakennuksen edestä (Satamatie 3)  ja päättyy Kauppatorille. Lippuja (15 euroa/hlö) myydään Lappeenrannan matkailuneuvonnassa IsoKristiinassa. 

Iltapäivällä, klo 14 vuorossa on Saimaan Saksofonit -kollektiivin konsertti Galleria Pihatossa. Konsertin järjestää Lappeenrannassa juuri alkanut Kulttuurin unelmavuosi 2024, jonka avajaisia vietetään myös Taste Saimaa -avajaisten aikaan. Unelmavuoden avajaisten ohjelma löytyy kokonaisuudessaan verkostahttps://www.lappeenranta.fi/fi/ajankohtaista/lappeenrannan-kulttuurin-unelmavuosi-on-alkanut-avajaisia-juhlitaan-lauantaista-27-1-alkaen-perati-viikon-ajan

Sunnuntaina luvassa on Koko Saimaa pilkkii -tempaus, johon kaikki ovat tervetulleita. Lappeenrannan satamassa on ohjelmaa klo 12–14, jolloin paikalla on lainattavana pilkkejä sekä vuokrattavana lumikenkiä ja e-fättejä. Ulkoilijoille ja pilkkijöille on tarjolla myös lämmintä glögiä ja Viipurin rinkeliä sekä lisäksi myynnissä on Karjalan Keittiömestareiden maukasta borssikeittoa.  

Yhteistyössä avajaisia on järjestemässä goSaimaa. 

Saimaa koukuttaa kansainvälisiä matkailijoita

- On mahtavaa toteuttaa tämä Saimaan alueen ruokamatkailun juhlavuoden kaikkien aistien startti yhdessä Lappeenrannan kulttuurin unelmavuoden kanssa. Toivotamme kaikki mukaan jo avajaisviikonloppuna kokemaan ja erityisesti maistamaan juhlavuoden antia, iloitsee Saimaa European Region of Gastronomy -hankkeen johtaja Sari Kaasinen juhlavuoden käynnistymisestä.  

- Saimaan ruokakulttuuri on nyt ansaitusti kansainvälisessä valokeilassa. Kolmen maakunnan ruoka-, matkailu- ja kulttuuritoimijoilla on nyt upea tilaisuus näyttää osaamistaan ja pistää parastaan niin kotimaan kuin ulkomaan matkailijoille – paikallisia asukkaita toki unohtamatta.  

Tänä vuonna Saimaa toimii myös kansainvälisen gastronomisten alueiden verkoston tapahtumapaikkana, kun juhlavuoden aikana alueelle saapuu vieraita eri puolilta maailmaa IGCAT:n Platform Meeting –tapaamiseen. 

Juhlavuosi täynnä tapahtumia 

Saimaan alueen ruokaan ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia kootaan Taste Saimaan omaan tapahtumakalenteriin, josta matkailijoiden on helppo tutkia vuoden tarjontaa.

Avajaisviikonloppuna 3.2. Savonlinnassa järjestetään Wanhan aseman ratapihalla Pop Up -ravintolatapahtuma, jossa on lisäksi kirpputori, erilaisia aktiviteettejä, Sirkus Supiaisen -nykysirkusesitys ja Jarkko Martikaisen esiintyminen House of Olaf -ravintolassa.

 

Alkuvuodesta toteutuu esimerkiksi Lappeenrannassa järjestettävä Puhetta Piirakasta –seminaari sekä Karjalanpiirakan SM-kisat, jotka toteutetaan yhteistyössä Karjalan Liiton kanssa (22.–23.3.).   


Kesällä avautuu Lappeenrannan taidemuseossa Normaalit ruokajuomat ja jokapäiväinen leipämme -taidenäyttely (1.6.–1.9.) ja kesäkuussa vietetään Koko Saimaa Saunoo -päivää (8.6.). Ruokaa ja kulttuuria yhdistetään Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla Imatralla (26.7.–3.8.), ja syksyllä mitellään makkaranvalmistuskisoissa Karjalan Makkarafestissä Imatralla (7.9).  

Syyskuussa juhlitaan Saimaan ruokaperinnettä ulkomaalaisten European Region of Gastronomy -verkostoon kuuluvien vieraiden kanssa (9.–13.9.). Vuoden mittaan on luvassa myös pienempiä ja persoonallisia tapahtumia, kuten Idän Villafestarit Nurmeksessa (10.–11.8.), Karpalotapahtuma Uukuniemellä (14.10.) sekä indie-musiikkifestivaali Ihmemaa Sulkavalla (29.6.).  

Lisätietoja:   

Hankejohtaja Sari Kaasinen, 040 636 1469, sari.kaasinen@esavo.fi  
Viestintäasiantuntija Rauno Jussila, 040 516 3005, rauno.jussila@esavo.fi
 
Lisätietoja juhlavuodesta: www.tastesaimaa.fi