Suosikit

"Täällähä myökin asutaa!" Vammaisneuvoston tapahtuma Satamatorilla ti 13.6.

JULKAISTU 5.6.2023, 10.57

Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvosto järjestää Lappeenrannan Satamatorilla tiistaina 13.6.2023 klo 14 - 17 "Täällähä myökin asutaa" -tapahtuman.

- Vammaisneuvosto järjesti viime kesänä ensimmäisen kerran "Täällähä myökin asutaa!" -tapahtuman. Saamamme positiivisen palautteen kannustamana kutsuimme jälleen vammaisjärjestöt ja niiden kansalliset liitot sekä muut kohderyhmän toimijat yhteen ja olemme näkyvästi esillä, kertoo Jaana Kauppinen, vammaisneuvoston puheenjohtaja. -Tapahtuman yhtenä tavoitteena on kokoontua yhteen ja nauttia toistemme tapaamisesta, jatkaa Kauppinen.

- Täällähä myökin asutaa -teema kuvastaa sitä kuinka Lappeenranta on meidän kaikkien kaupunki, avaa vammaisneuvoston sihteeri ja kaupungin osallisuuskoordinaattori Pia Pulliainen tapahtuman teemaa. - Vammaisuus useimmiten näkyy ja näkyvä erilaisuus saattaa hämmentää. Kun tullaan "tutuiksi", niin hämmennys häviää. Sen takia olemme täällä näkyvästi kertomassa, että täällähä myökin asutaa, vammaisina ja toimintarajoitteisina ja kuitenkin yhdenvertaisina ja tasa-arvoisina muiden lappeenrantalaisten kanssa, Pulliainen täsmentää.

Monipuolista ohjelmaa

Tapahtuman juontajana toimii tuttu ääni YLE:n radioaalloilta eli Sirkka Haverinen. Tapahtuma alkaa klo 14 jolloin vammaisneuvoston puheenjohtaja Jaana Kauppinen toivottaa kaikki tervetulleiksi tapahtumaan ja tapahtuman avauspuheenvuoron pitää vammaisurheilija Maria Sipari.

- Viime kesän tapahtumassa oli vahvasti esillä esteettömyys. Esteettömyys on edelleen meille tärkeä asia. toteaa Jyry Loukiainen, vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja. - Tänä vuonna haluamme tuoda esille vammaisten ja eri tavoin toimintarajoitteisten liikkumista, harrastamista ja urheilutoimintaa.

Tapahtuman alussa pääsee halutessaan kokeilemaan pyörätuolitanssia. - Pyörätuolitanssi eli paratanssi on vammaisliikuntalaji, jota voi harrastaa sekä kuntoilu- että kilpailumielessä. Tanssia voi yksin, parina vammattoman pystytanssijan kanssa tai toisen pyörätuolinkäyttäjän kanssa tai ryhmässä! Vamman asteella tai laadulla ei ole väliä, kuka tahansa voi harrastaa pyörätuolitanssia! Myös vammattomat pystytanssijat ovat tervetulleita toimintaan, kertoo Minna Turkia pyörätuolitanssin vetäjä.

TwoStep tanssistudion erityisen tuen opetusryhmän tanssiesityksen kautta koetaan lisää tanssin riemua ja liikunnan iloa.

Puoli neljän aikaan on vuorossa Budoseura Kamizan sovelletun judon lajiesitys. - Sovelletun judon ryhmä on toiminut Lappeenrannassa jo vuodesta 1995 lähtien. Harrastajia meillä on noin 10, joista kaikki ovat kehitysvammaisia. Puolet ryhmästä on koululaisia ja toinen puoli aikuisia, kertoo apuvetäjä Sirkka Rennola sovelletun judon ryhmästä.

Kello neljältä alkaa Satamatorilla Amazing Sport, jossa kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja, valtuutettu Jyri Hänninen ja hallintopäällikkö Jukka-Pekka Lätti sekä Etelä-Karjalan liiton maakuntajohtaja Satu Sikanen pääsevät kokemaan vammaisurheilua ja liikuntaa. He kokeilevat muun  muassa pyörätuolimiekkailua, ajavat erilaisilla vammaisille sopivilla polkupyörillä. Amazing Sport osion juontaa kaupunginvaltuutettu ja vammaisneuvoston jäsen Juha Härkönen.

Tapahtuman viimeinen ohjelmanumero puoli viiden aikoihin vie meidät Suvorov Bandin riehakkaan musiikiteatterin esityksen siivittämänä kaupunkimme historiaan. Tapahtuma loppuu viideltä.

Paikalla myös useita toiminnan esittelijöitä

Monipuolisen ja viihteellisen ohjelman lisäksi tapahtumassa voi tutustua eri toimijoihin, joiden pääasiallinen kohderyhmä ovat vammaiset ja toimintarajoitteiset lappeenrantalaiset. Paikalla on 31 eri toimijaa esittelypisteillä Satamatorilla.

- Tapahtumassa ovat mukana vammaisjärjestöistä ja vastaavista yhdistyksistä: Etelä-Karjalan Kilpi, Etelä-Karjalan Muisti, Etelä-Saimaan CP -yhdistys, Etelä-Saimaan Invalidit, Etelä-Saimaan Kuulo & Kuulo-auto palveluineen, FinFami Mielenterveysomaiset, Kaakkois-Suomen lihastautiyhdistys, Kasuilco, avanne- ja vastaavasti leikattujen yhdistys, Lappeenrannan Kehitysvammaisten tuki, Lappeenrannan reumayhdistys, Lappeenrannan Seudun Diabetesyhdistys, Näkövammaisten liitto ry ja Etelä-Karjalan Näkövammaiset sekä Opaskoirayhdistys.

Kuuloliiton kuuloautossa on mahdollisuus osallistua kuuloseulaan. Seula on tarkoitettu henkilöille, jotka epäilevät kuulonsa heikentyneen, mutta jotka eivät vielä käytä kuulokojetta. Tule testauttamaan kuulosi kuuloautoon. Kuuloseulan tulos tulkitaan heti, luvataan Kuuloliitosta. Kuuloauto on paikalla jo klo 10 alkaen Satamatorilla.

Vammaisurheilujärjestöjä ja vammaisurheilua ja liikuntaa esittelevät Lappeenrannan vammaiskeilailu ry,  Paralympiakomitea ja Rentoisa, erityisjooga, joka sopii kaikille vammaan tai erityisyyteen katsomatta.

Paralympian esittelypisteellä voi kokeilla erilaisia erikoispyöriä, muun muassa käsipyörää, nojapyörää ja kolmipyörää. Mukana on myös maastopyörätuoli.

Paikalla ovat myös Etelä-Karjalan Pelastuslaitos sekä SPR Piristäjät ja heidän sähköriksapyöränsä. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vammaispalvelut ovat myös mukana tapahtumassa.

Etelä-Karjalan kansalaisopisto esittelee erityisryhmille suunnattua kurssitarjontaa. Kansalaisopistolla on erilaisia opintopiirejä ja muun muassa teatteria, kuvataidetta ja musiikkia tarjolla vammaisille myös tulevana lukuvuonna.

Kuntoutuspalveluita esittelevät Coronaria Oy, Kuntoutus- ja terapiapalvelut, ja FysioAhonlaita tmi. Koti-ja hoivapalvelut Hyvinvointia Kotiin on kertomassa kotipalveluista, hoidosta ja hoivasta, joiden avulla helpotetaan kotona asumista sekä edistetään ikäihmisen henkistä ja fyysistä toimintakykyä.

Respecta esittelee palveluitaan ja tuotteitaan muun muassa arkea helpottavia apuvälineitä. Heillä on mukana kolmipyöriä niin aikuiselle kuin lapselle, sekä kevyt sähköpyörätuoli Wingus on näytillä myös.

Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö esittelee tapahtumassa Hiitolanjoen, Lahnasenkosken ja Kangaskosken esteettömiä ja saavutettavia kulkuväyliä sekä Päihäniemen uusia esteettömiä grillikatoksia.

Hankkeita esittelevät Etelä-Karjalan Martat ry, MIA- Minun arkeni ja Laptuote -säätiö, Mie Ite - Digiä kaikille.

Lappeenrannan kaupungin toimialoilta mukana on liikuntatoimi esittelemässä etenkin erityisliikuntaa. Kulttuuritoimi kuuntelee kaupunkilaisten toiveita ja kertoo tulevasta Kulttuurin unelmavuodesta 2024 sekä museon, teatterin ja orkesterin tarjonnasta. Onnekkain voi voittaa arvonnassa ämpärillisen kulttuurielämyksiä. Kirjasto vastaa kysymyksiin ja kertoo erityisryhmille soveltuvista aineistoista sekä Saavutettavuuskirjasto Celian palveluista.

Lappeenrannan kaupungilta on mukana myös esittelypisteellä tapahtuman järjestäjä Vammaisneuvosto sekä Vanhusneuvosto ja kaupungin Asukas- ja alueneuvosto. Mukana olevat neuvostot ovat kaupungin vaikuttamistoimielimiä, joiden kautta saadaan kaikkien asukkaiden asiantuntemus ja mielipiteet mukaan kunnan eri toimialojen suunnitteluun ja päätöksentekoon, myös vammaisten ja ikääntyneiden.

- Tervetuloa kaikki lappeenrantalaiset mukaan tapahtumaan, tämä tapahtuma on meille kaikille, kannustaa vammaisneuvoston puheenjohtaja Jaana Kauppinen saapumaan Satamatorille.

Vammaiset ovat yhteiskuntansa aktiivisia jäseniä

YK:n yleissopimuksen koskien vammaisten henkilöiden oikeuksia, yksi keskeinen sisältö on:

"YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista on myös tärkeä muutoksen väline. Sen kautta asenteet ja lähestymistavat vammaisia henkilöitä kohtaan muuttuvat.

Tämä on olennainen askel muutoksen tiellä kohti uutta käsitystä vammaisuudesta ja vammaisten henkilöiden asemasta. Perinteisesti vammaiset henkilöt ovat olleet hyväntekeväisyyden ja lääketieteellisen hoidon kohteita.

Sopimuksessa vahvistetaan näkemystä siitä, että vammaiset henkilöt ovat oikeuksien haltijoita, ja he voivat vaatia oikeuksiaan sekä tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä vapaasti. He ovat ympäröivän yhteiskuntansa aktiivisia jäseniä."

Lisätietoa tapahtumasta:

Pia Pulliainen, osallisuuskoordinaattori, vammaisneuvoston sihteeri, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 5494 740, sähköposti: pia.pulliainen@lappeenranta.fi