Suosikit

Toisen asteen opiskelijoilla mahdollisuus maksuttomiin koulumatkoihin Lappeenrannan joukkoliikenteessä – Kelan koulumatkatukea myönnetään tietyin edellytyksin

JULKAISTU 5.8.2022, 09.47

Oppivelvollisuuslaki uudistui 1.8.2021 siten, että toisen asteen opinnoista tuli maksuttomia opiskelijoille, jotka ovat syntyneet 2004 tai sen jälkeen ja ovat päättäneet peruskoulun 2021 tai sen jälkeen.

Myös koulumatkatukeen tuli samassa yhteydessä muutoksia: maksuttomaan koulutukseen oikeutetut oppilaat saavat tietyin Kelan määrittelemin edellytyksin myös maksuttomat koulumatkat joukkoliikenteessä.

Lappeenrannan kaupunki ei ole velvollinen järjestämään toisen asteen opiskelijoille erillisiä kuljetuksia, vaan opiskelijat voivat hyödyntää olemassa olevaa joukkoliikennettä. Jos joukkoliikenteen käyttö koulumatkalla ei ole mahdollista, Kelalta on mahdollista hakea tukea myös omaan matkustustapaan.

Riippumatta siitä, onko oppilas oikeutettu maksuttomaan toisen asteen opetukseen vai ei, koulumatkatukea haetaan aina Kelan lomakkeella Koulumatkatuki, KM1Kelan verkkosivustolla on lisätietoa koulumatkatuesta ja sen hakemiseen liittyen.

Lappeenrannan joukkoliikennepäällikkö Terhi Kosken mukaan lomake toimitetaan omaan oppilaitokseen, joka käsittelee hakemuksen ja luo sähköisen ostotodistuksen koulumatkatukeen oikeutetulle, Waltti-liikennettä käyttävälle opiskelijalle.

– Lukuvuoden ensimmäinen Waltti-koulumatkatukilipun lataus tulee aina tehdä Winkissä tai Joutsenon kirjastossa sijaitsevassa Winkin asiakaspalvelupisteessä, joissa oppilaan henkilötiedot tarkastetaan samalla.

– Tämän jälkeen oppilas voi ladata koulumatkatukilipun myös Waltti-verkkokaupassa omalla tilillään ja henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillaan. Huoltaja ei voi ladata koulumatkatukilippua lapsensa puolesta verkkokaupassa.

Koulumatkatukilipun voi ladata aikaisintaan 14 vuorokautta ennen koulun aloitusta.

– Osto-oikeus on kuukausikohtainen, ja lukukauden tai -vuoden viimeinen lataus on tehtävä 14 vuorokautta ennen opintojen päättymistä, Koski ohjeistaa.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupungin joukkoliikennepäällikkö Terhi Koski
puh. 040 651 5599, terhi.koski@lappeenranta.fi

Koulumatkatuen hakeminen ja kriteerit: https://www.kela.fi/koulumatkatuki

Koulumatkatuki Lappeenrannan joukkoliikenteessä: https://lappeenranta.fi/fi/Kartat-ja-liikenne/Matkaliput-ja-hinnat/Waltti-opiskelijoille