Suosikit

Valtakunnallinen E-kirjasto avautuu ma 29.4.

JULKAISTU 29.4.2024, 09.23

 E-kirjasto avautuu maanantaina 29.4.2024

 

 E-kirjasto avautuu tänään!

Sovellus on ladattavissa sovelluskaupoissa nimellä E-kirjasto puolen päivän aikaan 29.4.

Saatavilla on satoja e- ja äänikirjoja sekä 60 aikakauslehteä. Aineistoja hankitaan koko ajan lisää, joten uutta luettavaa ja kuunneltavaa tulee viikoittain.

Julkaisuviikolla korjataan sovelluksesta vielä seuraavat asiat:
■    Tällä hetkellä android-laitteille ladattavaan sovellukseen pitää kirjautua joka kerta vahvalla tunnistautumisella. Myös android-sovellukseen tulee käyttöön kirjautuminen puhelimen näyttölukituksella, jonka jälkeen vahvaa tunnistautumista tarvitaan vain ensimmäisellä kirjautumiskerralla.
■    Sovelluksen kieliversioissa voi olla virheitä eli jos käytät sovellusta suomeksi, siellä saattaa olla otsikoita englanniksi.
■    Huollettavien (lasten) tietojen näkymisessä sovelluksen asetuksissa voi olla aluksi muutaman päivän viive.
■    Jos asiakkaalla ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, hänen kaupunkinsa tai kuntansa kirjasto voi rekisteröidä E-kirjaston käyttöön. E-kirjaston rekisteröinti kirjastoissa on mahdollista noin viikon kuluttua avaamisen jälkeen.
  
Englannin- ja muunkielinen aineisto saadaan mukaan valikoimaan viimeistään heinäkuun alussa.
E-kirjastossa on nyt mukana 221 kuntaa eli 85% (4,7 miljoonaa) Suomessa asuvaa on palvelun piirissä.

 

E-kirjasto lyhyesti

E-kirjasto on kuntien yhteinen palvelu, josta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. E-kirjastoa käytetään E-kirjasto-sovelluksella, jonka voi ladata puhelimelle tai tabletille sovelluskaupasta. Kirjastokorttia ei tarvita, vaan palveluun rekisteröidytään vahvalla tunnistautumisella.

E-kirjastoa voivat käyttää ne henkilöt, joiden kotikunta on liittynyt E-kirjastoon. Kaikki eteläkarjalaiset kunnat ovat liittyneet palveluun. Palvelu maksaa kunnille 0,7 €/asukas. Palvelun tuottaa Kansalliskirjasto yhteistyössä yleisten kirjastojen kanssa. Yleisten kirjastojen työntekijöistä koostuvat työryhmät vastaavat aineistohankinnoista ja sovelluksen etusivun näkymästä sekä suunnittelevat käyttäjäkoulutusta ja viestintää.

E-kirjastoon tulee aineistoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja jonkin verran muilla kielillä. E- ja äänikirjan voi lainata käyttöönsä kahdeksi viikoksi, jonka jälkeen kirja palautuu automaattisesti. Kirjan voi myös itse palauttaa ennen laina-ajan päättymistä. Lehteä voi lukea kaksi tuntia kerrallaan.

Lukuoikeuksia on rajallinen määrä, joten suosituimpia aineistoja voi joutua jonottamaan. E- ja äänikirjoihin voi tehdä varauksia. Aineistoja hankitaan jatkuvasti lisää, joten uutta luettavaa ja kuunneltavaa tulee viikoittain.

E-kirjasto perustuu itse kehitettyyn teknologiseen ratkaisuun, jonka ansiosta kaikki aineistotyypit ovat käytettävissä yhdeltä ja samalta alustalta. Alusta on rakennettu käyttäjälähtöiseksi, jotta se palvelee mahdollisimman hyvin sekä yleisiä kirjastoja että kirjastojen asiakkaita. Alustan kehitystyötä on ostettu ulkopuoliselta toimijalta, mutta kehitystyö jatkuu e-kirjastotiimissä. E-kirjasto on ensin saatavilla sekä Android- että iOS-sovelluksena. Selainversio kehitetään myöhemmin.

E-kirjastoa valmisteltiin Helsingin kaupunginkirjaston hallinnoimassa ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa E-kirjastohankkeessa. E-kirjasto siirtyi Kansalliskirjastoon vuoden 2024 alusta alkaen.

Heili-kimpan siirtyminen E-kirjastoon

Kaikki Etelä-Karjalan kunnat kuuluvat E-kirjaston käyttäjäkuntiin. Heili-kimpan asiakkaat voivat siirtyä E-kirjaston käyttöön samassa aikataulussa kuin muu Suomi. Ennen laajaa, valtakunnallista E-kirjastoa sähköisiä aineistoja on voinut käyttää Heilin verkkokirjaston kautta. Näistä aikakauslehtipalvelu eMagz on vielä käytettävissä 30.4. saakka ja e-kirjapalvelu Ellibs 30.6. saaakka. Molemmat palvelut jatkuvat valtakunnallisen E-kirjaston kautta.

E-kirjaston erityispiirteitä

Suomen E-kirjaston toteutus on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta. Suomen ratkaisulle ominaista on, että palvelu tarve on lähtöisin kirjastoilta ja alkurahoituksen sille on myöntänyt eduskunta. Palvelun rakentamisessa on kuultu sidosryhmiä laajasti ja yhteistyötä heidän kanssaan jatketaan. Palvelun tuottaminen perustuu Kansalliskirjaston ja yleisten kirjastojen väliseen yhteistyöhön. Kirjastojen rooli palvelun tuottamisessa ja kehittämisessä on suuri. 

Sovellusta ylläpidetään ja kehitetään itse. Sovelluskehityksessä ja kokoelmien muodostamisessa voidaan siis ottaa huomioon kirjastojen tarpeet. Alusta ja aineistot on erotettu toisistaan eli aineistot voidaan valita vapaasti eikä niitä ole sidottu jonkin tietyn alustan tarjontaan. Kirjailijoiden ja äänikirjojen lukijoiden kannalta on tärkeää, että Suomessa e-aineistojen lainaamisesta maksetaan nyt lainauskorvauksia.