Suosikit

Kestävän matkailun puisto avautuu Lappeenrannan linnoitukseen 29.8.

JULKAISTU 25.4.2024, 15.37

Kaksi henkilöä taluttaa polkupyöriä vehreässä Lappeenrannan linnoituksessa kesäaikaan.

Lappeenrannan kaupungin kestävän matkailun strategiaan kuuluu matkailijoiden hiilijalanjäljen pienentäminen sekä hiilinielujen kasvattaminen kaupunkivihreää lisäämällä. Tämän strategian mukaisesti Lappeenrannan linnoitukseen perustetaan Kestävän matkailun puisto elokuussa 2024. Kaupungin Avoimet ovet -tapahtuman ja Greenreality‐karnevaalin päätteeksi 29.8.2024 järjestetään ensimmäinen Kestävän matkailun puiston istutustapahtuma linnoituksen viheralueella.

Puuntaimet hankitaan asiakaspalvelukeskus Winkin lipunmyynnin palvelupalkkioiden, 10 senttiä per lippu, varausten avulla. Tilaisuudessa istutetaan noin kymmenen puuta. Kaupunki kannustaa myös yrityksiä osallistumaan puiden lahjoitukseen. Tilaisuudessa puiden istuttamiseen voi osallistua niin puun lahjoittajat kuin asukkaatkin, ja tilaisuutta voi tulla myös vain seuraamaan paikan päälle.

Istuttaminen alkaa tänä vuonna linnoituksen Ruutikellarin puistosta, ja jatkuu vuosittain muualle linnoituksen alueelle.

– Puistoon istutettavat puut ovat erilaisia lehmuksia, vaahteroita ja koivuja. Lajivalinnoissa on huomioitu kaupunkipuulinjaus ja alueen nykyinen puuvalikoima. Istutettavat puut korvaavat alueelta huonokuntoisuuden vuoksi poistettuja puita ja täydentävät olemassa olevaa puustoa, kertoo Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri Laura Ratilainen.

– Linnoituksen alueella puustoa lisätään olemassa olevien puuryhmien yhteyteen tai istuttamalla poistetun puun paikalle uusi puu. Puulajeihin ei tehdä suuria muutoksia, Ratilainen jatkaa.

Puuistutuksia tekemällä reagoidaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Uusia puita istuttamalla pyritään säilyttämään linnoituksen yläosan puustoinen siluetti ja lisäksi luomaan varjostusta nurmialueelle, jota käytetään muun muassa piknikkeihin ja muuhun oleskeluun sekä erilaisiin tapahtumiin.

Kestävä matkailu alueellisena tavoitteena

Lappeenrannan alueen kestävän matkailun tiekartta on laadittu osana goSaimaan Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelman alueellista toteutusta, ja se liittyy kokonaisuutena osaksi goSaimaan ja Lappeenrannan kaupungin kehityssuunnitelmaa ja Glasgow Declaration -ilmastojulistusta. Matkailijan hiilijalanjäljen puolittaminen vuoteen 2030 -tavoite toteutetaan ilmasto-ohjelmalla sekä NetZero Cities -toimintaohjelmalla. Alueellisen yhteistyön keskiössä on vähentää päästöjä eli edistää kestävää matkustamista alueelle.

Lappeenrannan kaupungin matkailu- markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman iloitsee laajasta vastuullisuuden eteen tehtävästä yhteistyöstä ja uudistavan matkailun avauksesta. Rahman toivottaa yritykset mukaan yhteistyöhön, johon voi istutuksen ohella osallistua lähtemällä mukaan goSaimaan STF-työhön tai kaupungin Greenreality-kumppaneihin.

– Kestävät kohteet ja vastuulliset palvelut kiinnostavat niin kotimaisia kuin kansainvälisiä matkailijoita sekä erityisesti ulkomaisia matkanjärjestäjiä. Uudistavan matkailun toimilla edistetään kohteen ja sen asukkaiden hyvinvointia. Muita kaupungin kestävän matkailun toimenpiteitä ovat kestävien tapahtumien opastus sekä Hiekkalinnan takuulähtöiset viikko-ohjelmat, joilla edistetään luontokohteisiin tutustumista.

Lisätiedot:

Laura Ratilainen, Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri
puh. 040 653 0935, laura.ratilainen@lappeenranta.fi

Mirka Rahman, Lappeenrannan kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja
puh. 040 849 9161, mirka.rahman@lappeenranta.fi