Suosikit

Lappeenrannan kaupunginorkesterin syyskaudella kuljetaan eurooppalaisesta ilon oodista moderniin päivään

JULKAISTU 23.5.2024, 12.53

Lappeenrannan kaupunginorkesterin jäsenet soittimiensa kanssa yleisökatsomossa.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin syyskaudella 2024 on luvassa 11 konserttia. Kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen kutsuu kaikki kokemaan uutta ja vanhaa orkesterin aikakonemaisella johdatuksella.

– Syksyn tarjonnassamme aikakaudet kulkevat eurooppalaisesta ilon oodista ja kuninkaiden hovien maailmoista tämän päivän moderniin päivään eri musiikin tyylilajeja valottaen. Olemme läsnä tässä hetkessä reagoivana aikakoneena, joka kuulee myös yleisöänsä erilaisin värein ja karakterein. Pidämme myös ovet auki niin länteen kuin itään, pohjoiseen kuin etelään. 

– Taiteellisen johtajamme Erkki Lasonpalon luotsaama orkesteri on kansainvälinen huippumaajoukkue, joka ainutlaatuisella profiilillaan tarjoaa kuulijalleen syttyviä tulkintoja ja rakkautta sydämellä Saimaan ja Etelä-Karjalan upeassa miljöössä. 

Orkesteri tutuksi kaupungin avoimien ovien päivässä

Kaupunginorkesterin syyskausi aloitetaan 28.8. Lappeenrannan kulttuurin unelmavuotta kunnioittavalla konsertilla, jossa orkesteri tulee tutuksi.

– Luvassa on maailmoja sapelitanssista sellokonserton romanttiseen sointiin Wolfgang Amadeus Mozartin ensimmäisestä sinfoniasta James Bondin säveliin.

– Solistina esiintyy Lappeenrannan nuori 17-vuotias sellistilupaus Saaga Pola Edward Elgarin sellokonserton sävelissä. Kapellimestarina toimii Aku Sorensen, joka on vieraillut säännöllisesti maamme eri ammattiorkesterien kapellimestarina, Vesalainen kertoo.

Syyskuussa sinfoniaa, merimiehen tarina ja syyssooloja

Syyskuussa nautitaan ensin Kolme sinfoniaa -konsertista 5.9.

– Erkki Lasonpalo värittää herkästi, mutta myös voimalla sinfonioiden tulkinnoista puhuttelevia kokonaisuuksia, jotka eivät jätä ketään kylmäksi. Lappeenranta-salissa kuullaan von Weberiä, Mendelssohn-Bartholdya ja Haydnia, Vesalainen taustoittaa.

Syyskausi jatkuu kamarimusiikin parissa ja kaupunginorkesterin yhtyeiden taituroimana 19.9. konsertissa Kamarimusiikkia – Merimiehen tarina.

– Kamarimusiikin saralla hiotaan orkesterin suuriin linjoihin niin sanottua pienosaamista ja hienomekaniikkaa. Muusikko pääsee tutkimaan läheltä vuorovaikutusta toiseen muusikkoon, peilaamaan muun muassa mikrotason hiontaa intonaatiossa ja rytmiikassa sekä havainnoimaan eri instrumenttien toimintaa erilaisissa soitinympäristöissä, Vesalainen kuvailee.

Syyskuu huipentuu 26.9. Syyssooloihin, jota johtaa kapellimestari Charles Olivieri-Munroe. Kriitikot ovat sanoneet hänen olevan esimerkki lahjakkuuksien ja karisman yhdistelmästä. Hänen tulkintojaan on kuvailtu intohimoksi orkesterisoundin puhtautta kohtaan. Viulusolistina esiintyy itse Erkki Lasonpalo Prokofjevin teoksen siivin.

Lokakuussa konserttoa, kamarimusiikkia ja Tuure Kilpeläisen laulujen juhlaa

Lokakuu käynnistyy Schott-konsertolla 10.10. Konsertin johtaa kapellimestari Jan Söderblom, joka on aiemmin toiminut Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana.

– Värit ja valot, linjat ja viivat, nousut ja muodot ovat musiikin rakenteiden vahvoja osia. Tässä konsertissa yleisö löytää niin klassikoista kuin aikamme sävelistä uudenlaista ajattelua tähän päivään, Milko Vesalainen kertoo.

Lokakuu jatkuu kamarimusiikin parissa 17.10., kun kaupunginorkesterin yhtyeet syventyvät Reichan, Sibeliuksen ja Dvořákin tuotantoon.

Juhlat ovat luvassa, kun Tuure Kilpeläinen vierailee Lappeenranta-salissa 30.10. Partytuure! - ’Lauluja autiosaaresta pitkospuihin’ -konsertissa kuullaan noin viidentoista kappaleen kirjo Kilpeläisen laajasta tuotannosta sovitettuna isolle orkesterille. Konsertissa on mukana myös hänen oma yhtyeensä.

– Tuure yhdistettynä kaupunginorkesterin laajaan äänimaisemaan saa kappaleet nousemaan aivan uusiin tunnetiloihin. Yhdessä näistä elementeistä syntyy suurta tunnetta ja aivan uudenlaisia elämyksiä, Vesalainen hehkuttaa.

Marraskuussa kuninkaan hauskuutuksia, iloja ja suruja sekä romantiikkaa

Kaupunginorkesterin syyskausi jatkuu Saimaa Sinfoniettana Mikkelissä 6.11. ja Lappeenrannassa 7.11., kun Kuninkaalla on hauskaa Erkki Lasonpalon johdolla ja suomalaisen kitaransoiton huippunimen Janne Malisen soittaessa solistina säveltäjä Olli Kortekankaan uuden kitarakonserton. Konsertto on Saimaa Sinfoniettan tilausteos.

Marraskuun puolivälissä 14.11. tulkitaan iloja ja suruja. Lappeenrannan musiikkiopiston kanssa yhteistyössä toteutettavassa konsertissa vierailevana kapellimestarina on Ari Rasilainen ja solistina sellisti Tuomas Lehto.

– Lehto esiintyy aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona ympäri maailmaa, ja häntä voi myös kuulla monilla festivaaleilla. Rasilainen puolestaan on toiminut muun muassa Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana ja pitkään Saksassa Staatsphilharmonie Rheinland-Pzalzin ylikapellimestarina, Vesalainen kertoo.

Lasonpalon johtama Romantiikkaa-konsertti 21.11. saa solisteikseen joutsenolaislähtöisen käyrätorvitaiteilija Esa Tapanin ja hänen tyttärensä sopraano Elsa Tapanin. Luvassa on Mozartia, Goedickea, Puccinia ja Schubertia.

– Esa Tapani on soittanut lukuisien johtavien kansainvälisten orkesterien soolokäyrätorvensoittajana ja jo ennen tätä niin solistina kuin soolotorvistina aina Lappeenrannasta Radion Sinfoniaorkesteriin. Hän aloitti käyrätorvensoiton Lappeenrannan musiikkiopistossa vuonna 1979, Vesalainen taustoittaa.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin syyskausi huipentuu yhdessä Lappeenrannan kaupunginteatterin kanssa ja Riku Huhtasalon johdolla tarjoiltavaan Tule joulu kultainen -joululaulajaisiin 4.12. Solisteina esiintyvät kaupunginteatterin näyttelijät sekä yllätysnimet.

Lipunmyynti alkanut – kausikortilla kätevästi konserttielämysten pariin

Lipunmyynti kaupunginorkesterin konsertteihin on alkanut. Konserttielämysten pariin voi suunnata kätevästi jälleen orkesterin kausikortilla, joka oikeuttaa pääsyn kuuteen konserttiin syyskaudella 2024.

Liput ja kausikortit ovat myynnissä asiakaspalvelukeskus Winkissä ja lippu.fi-palvelussa. Lippuja pääsee ostamaan myös orkesterin verkkosivustolta, jossa on myös lisätietoa konserteista.

Lisätietoja:

Milko Vesalainen, intendentti, Lappeenrannan kaupunginorkesteri
puh. 040 547 8706, milko.vesalainen@lappeenranta.fi