Suosikit

Lappeenrannan kaupunki myönsi vuodelle 2024 lähes 50 tapahtumakumppanuutta – vuoden 2025 kumppanuushakemuksia käsitellään syksyn aikana

JULKAISTU 6.6.2024, 13.40

Ihmisiä Rantapuistossa järjestetyssä tapahtumassa.

Lappeenrannan kaupunki pyrkii edistämään uusien tapahtumien syntymistä ja olemassa olevien kasvua tapahtumakumppanuusmallin avulla. Kumppanuus voi olla tapahtumakohtaista tai useita tapahtumakokonaisuuksia kattavaa. Kumppanuusmalli otettiin käyttöön vuonna 2019.

Kaupunki vastaanotti vuonna 2023 yhteensä 45 hakemusta, joista kumppanuus myönnettiin 43 hakijalle. Vuonna 2024 vastaava luku on 52, ja kumppanuustuki on niistä myönnetty 50 hakijalle. Tapahtumakumppanuuksien haku on avoinna ympäri vuoden, ja nyt kaupunki ottaa vastaan hakemuksia vuodelle 2025. Ensi vuodelle kohdennettuja hakemuksia käsitellään syksyn 2024 aikana.

– Kiinnostus tapahtumakumppanuuksia kohtaan on nousussa, ja osasyy siihen lienee se, että olemme aiempaa enemmän informoineet tapahtumajärjestäjiä aiheesta. Kiinnostuksen ja kaupungin kumppanuuksille kohdennetun vuosibudjetin myötä toivomme, että tapahtumajärjestäjät hakevat kumppanuuksia ajoissa.

– Kun määräraha on käytetty, voidaan tukea myöntää seuraavaksi seuraavalle vuodelle. Tapahtuma-alue- ja kalustolainauksissa voi kuitenkin olla yhteydessä sähköpostitse tapahtumapalveluihin, tapahtumatoiminnan koordinaattori Riikka Hjelt selvittää.

Kaupungin strategista tavoitetta ympärivuotisten matkailupalvelujen osalta edistetään satoja ihmisiä liikuttavilla tapahtumaviikonlopuilla.

– Vuonna 2024 tavoittelemme 40 viikonloppua kumppanuuksien sekä kaupungin omien tapahtumien sekä toimien, kuten Talvisataman avulla, matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman sanoo.

Rahmanin mukaan kaupunki tekeekin kumppanuusmallin ohella jatkuvaa strategista työtä tapahtuma-alueiden kehityksen sekä tapahtumien järjestämistä sujuvoittavan kaluston suhteen.

– Toimenpiteistä viimeisimpinä voisi mainita linnoituksen ja sataman alueiden sekä Kauppatorin pysyvät anniskelupaikkaluvat. Niistä on aidosti taloudellista ja ajankäytöllistä hyötyä festivaalityyppisille tapahtumille, joiden tarvitsee hakea tapahtumaansa varten vain oma anniskelulupa.

Kumppanuuksilla haetaan paikallisia ja kestäviä tapahtumia

Riikka Hjelt kertoo, että tapahtumakumppanuuksien avulla kaupunki pyrkii rakentamaan ja vahvistamaan Lappeenrannan tapahtumatarjontaa paikallisten ja kestävien tapahtumien kautta.

– Paikallisten tapahtumien kasvu Lappeenrannan näköisiksi tapahtumiksi on tärkeä vetovoima- ja erottautumistekijä. Usein juuri omintakeinen ja alueen erityisyyksiin nojaava paikallisten järjestämä tapahtuma pystyy juurtumaan ja sitä kautta kasvamaan ja kestämään sekä kasvattamaan paikallisylpeyttä.

– Kun miettii valtakunnallisesti isoja ja perinteikkäitä tapahtumia, niiden taustalla on yleensä paikallisuus ja vahvat siteet järjestämispaikkakuntaan.

Kaupungin tapahtumakumppanit voivat lainata kaupungin tapahtumakalustoa ja saada näkyvyyttä kaupungin viestintä- ja markkinointikanavissa. Tarjolla on myös asiantuntija- ja verkostoapua tapahtuman järjestelyihin liittyvien teemojen osalta.

–  Kumppanuusmallin ansiosta luovutamme tapahtuma-alueet tapahtumajärjestäjien käyttöön ja tarjoamme kustannustehokkaita alue- ja sähköratkaisuja houkutellaksemme tapahtumia Lappeenrantaan.

– Usein kumppanuustuki linkittyy juuri alueisiin, sähköihin, kalustoon ja näkyvyyteen, ja sitten vasta taloudellisiin tukitoimiin, jotta voimme toimia rajallisten resurssien puitteissa kestävästi, Rahman toteaa.

Tapahtumakumppanuuksilla osittain mahdollistetaan pienten paikallisten toimijoiden tapahtumatoimintaa. Esimerkkeinä Hjelt mainitsee muun muassa Taidekoulu Estradin lasten oman kesäteatterin ja Joutsenon kansanopiston kansainväliset elokuvafestivaalit.

– Suurten tapahtumien osalta tärkeämpänä näen, että heille tarjotaan tapahtuma-alueita ja sähköä. Esimerkiksi Lappeenrannan Viinijuhlat ja LPRHC Fest saavat tänä kesänä käyttöönsä kaupungin juhlavuoden juhlateltan.

Tapahtumakumppanuuksia myönnetään kaupungin asettamien kriteerien mukaisesti. Kumppaneiden tulee muun muassa huomioida toiminnassaan kaupungin kestävän tapahtuman ohjeistus ja sitoutua siten samalla Lappeenrannan kestävän matkailun tavoitteisiin.

Lisätietoja:

Riikka Hjelt, tapahtumatoiminnan koordinaattori
Puh. 040 669 3767, riikka.hjelt@lappeenranta.fi

Mirka Rahman, matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja
Puh. 040 849 9161, mirka.rahman@lappeenranta.fi